Quantcast
Channel: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8726

Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων

$
0
0
Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων
Πεδίο γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου προέκυψε από το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώθηκε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Το Διάταγμα Ανεξιθρησκίας του 313 μ.Χ. και το αίτημα του 21ου αιώνα για καταλλαγή: Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των
ετεροτήτων».

Το διήμερο διεθνές συνέδριο προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον πανεπιστημιακών, θεολόγων και φοιτητών καθώς δεν περιορίστηκε στο στενό πλαίσιο της ερμηνείας και της ανάλυσης του κειμένου της Αγίας Γραφής, αλλά ανέλυσε την επικαιρότητα του Ευαγγελικού μηνύματος στο σύγχρονο περιβάλλον. Στις τρεις θεματικές ενότητες του συνεδρίου διατυπώθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις για την διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Τις εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και ο Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτως της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αθήνας Μιλτιάδης Κωνσταντίνου ανέπτυξε στην κεντρική εισήγηση του συνεδρίου μιλώντας για τη συνεργασία των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών με την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Ζάρρας, Επίκουρος Καθηγητής του Τήματος Θεολογίας άνοιξε την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου για την Αγία Γραφή και την Ανεξιθρησκεία, ενώ οι Λέκτορες του Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου Μυρτώ Θεοχάρους και Στέφανος Μιχαλιός ανέπτυξαν αντίστοιχα τα θέματα για την πίστη και την ανεκτικότητα προς τους πιστούς των άλλων θρησκειών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του π. Σεβαστιανού Φρέρη Διευθυντή της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών με θέμα: «Ο λαός του Θεού και οι λαοί του κόσμου» όπου αναλύθηκε μια σειρά αποφάσεων της Β'Βατικανής Συνόδου.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα για την θέση της Αγίας Γραφής στον σύγχρονο κόσμο ο Αθανάσιος Παπαθανασίου ανέπτυξε την εισήγησή του για τις παναθρώπινες διαδρομές της Βίβλου, ενώ η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη Λέκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ ανέλυσε μια βιβλική πρόταση προσέγγισης του παγκοσμίου αιτήματος για δικαιοσύνη.

Οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας παρουσίασε στο κοινό την ενδιαφέρουσα εισήγησή του για την θρησκευτική ανεκτικότητα στην Αφρικανική ήπειρο, όπου η Ιεραποστολή για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, ενώ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ανέπτυξε την ανάγκη για ανεκτικότητα και εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο όχθες του Αιγαίου πελάγους, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Ζωηρό ενδιαφέρον στους παριστάμενους προκάλεσε η εισήγηση του Dr.Simon Crisp του συντονιστή των Μεταφραστικών Προγραμμάτων και Επιστημονικών Εκδόσεων των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών για την μετάφραση του κειμένου της Βίβλου για τους μουσουλμάνους.

Η Τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου για την Αγία Γραφή στη Χριστιανική Οικουμένη άνοιξε την την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, Καθηγητή Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
amen.gr

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8726

Trending Articles